Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Περίσπαση!

Μερακλήδες, "φουγάρα", φλύαροι, ξενύχτηδες, εθισμένοι στα κινητά τους τηλέφωνα και όχι μόνο, συνήθειες που αποτελούν τις κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, εμφανίζονται οι Έλληνες Οδηγοί... 
Πάνω από 1 στους 4 δηλώνουν ότι έχουν αποκοιμηθεί μερικά δευτερόλεπτα στο τιμόνι καθώς 1 στους 3 κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες. Επιπλέον, το 31% στέλνει ή διαβάζει SMS την ώρα της οδήγησης, φέρνοντας την χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες παρατηρείται επικίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών αναφορικά με τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών. Η υπνηλία κατά την οδήγηση βρίσκεται στη 2η θέση όσον αφορά τις πρωταρχικές αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Το Ίδρυμα για την υπεύθυνη οδήγηση "Fondation VINCI Autoroutes" δημοσιοποιεί, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos σχετικά με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία περίπου 14.000 οδηγών σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγο πριν τις πρώτες μαζικές εξόδους της καλοκαιρινής περιόδου, η εν λόγω έρευνα για την υπεύθυνη οδήγηση, που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, εστιάζει κυρίως στα προβλήματα που σχετίζονται με την υπνηλία και την απροσεξία κατά την οδήγηση, που αποτελούν σημαντικούς κινδύνους οι οποίοι συχνά υποτιμούνται από τους οδηγούς.
Όσον αφορά την επιθετική οδική συμπεριφορά, στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχεί η μοιρολατρία. Λιγότεροι από 1 στους 2 Ευρωπαίους (49%) πιστεύουν ότι ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Οι Έλληνες οδηγοί (33%) ανήκουν στους πιο απαισιόδοξους όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και ακολουθούν οι Γερμανοί (36%) και οι Σλοβάκοι (32%).
Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με όλους τους Ευρωπαίους, οι οδηγοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τους άλλους.  Παρόλο που η απροσεξία θεωρείται η πρωταρχική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων (59% των απαντήσεων), και ακολουθεί το αλκοόλ (55%) και η ταχύτητα (46%), η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Έλληνες οδηγούς:
-Πάνω από 1 στους 2 οδηγούς (55%) δηλώνει ότι πραγματοποιεί κλήσεις ενώ οδηγεί χωρίς τη χρήση hands free (32% ο μέσος όρος στην Ευρώπη). Σε αυτούς ανήκει το 62% είναι κάτω των 35 ετών·
-52% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με μικρό ακουστικό ψείρα ή ακουστικά (31% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 56 % όσων είναι κάτω των 35 ετών·
-55% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με ένα σύστημα ανοιχτής συνομιλίας Bluetooth (42% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 52 % κάτω των 35 ετών·
-31% των Ελλήνων οδηγών στέλνουν ή διαβάζουν SMS στο κινητό ή email ενώ οδηγούν, εκ των οποίων το 50 % κάτω των 35 ετών·
-25% των Ελλήνων οδηγών ενημερώνουν τους άλλους οδηγούς για κάποιο συμβάν μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή μέσω ενός συστήματος υποβοηθούμενης οδήγησης ενώ οδηγούν.
Επίσης, οι Γερμανοί συγκαταλέγονται μεταξύ του 48% των οδηγών που παραδέχονται ότι ρυθμίζουν το GPS κατά την οδήγηση συγκριτικά με το 30% των Ελλήνων που αντίθετα συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων μαθητών όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα. Όσον αφορά τους Ιταλούς, βρίσκονται στην 1η θέση (34%) μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι στέλνουν ή διαβάζουν SMS στο κινητό ενώ οδηγούν.
Όπως συμβαίνει κατά μέσο όρο και στην Ευρώπη, πάνω από 1 στους 4 Έλληνες είχαν την εντύπωση ότι έχουν αποκοιμηθεί μερικά δευτερόλεπτα στο τιμόνι. Ακόμα, η υπνηλία κατά την οδήγηση βρίσκεται στη 2η θέση (34% των απαντήσεων) όσον αφορά τις πρωταρχικές αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, μετά την ταχύτητα (56%) αλλά πριν από την απροσεξία (25%) και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών (25%). Το εν λόγω αποτέλεσμα είναι ίδιο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μόνο οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Πολωνοί οδηγοί θεωρούν την υπνηλία κατά τη οδήγηση ως την 1η αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνείδηση του κινδύνου δεν μεταφράζεται ακόμα σε αλλαγή συμπεριφοράς. Οι Έλληνες είναι αυτοί που παρουσιάζουν το μεγαλύτερη διαφορά στην έλλειψη ύπνου μεταξύ των καθημερινών και του Σαββατοκύριακου: 33% κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και 9% το Σαββατοκύριακο, πράγμα που αντιστοιχεί σε διαφορά 27 μονάδων φέρνοντάς τους στην 1η θέση και ακολουθούν οι Σλοβάκοι (22 μονάδες διαφορά) και οι Γερμανοί (20 μονάδες διαφορά). Λόγω αυτής της χρόνιας έλλειψης ύπνου, οι Έλληνες συνεχίζουν πρακτικές που είναι αντίθετες με τους κανόνες ασφαλείας κυρίως πριν από μεγάλα ταξίδια:
-87% ομολογούν ότι τελειώνουν τις προετοιμασίες του ταξιδιού αργά το προηγούμενο βράδυ (συγκριτικά με το 75% Ευρωπαίων)·
-85% δηλώνουν ότι κοιμούνται πιο αργά ή σηκώνονται πιο νωρίς την παραμονή του ταξιδιού (συγκριτικά με το 80% των Ευρωπαίων)·
-67% αναχωρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας (ποσοστό που είναι αντίστοιχο με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων)· 
Παρόλο που ακόμα βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η λήψη προληπτικών μέτρων για την υπνηλία παρουσιάζει μικρή πρόοδο: 37% των Ελλήνων (συγκριτικά με 56% των Ευρωπαίων) σταματούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να κοιμηθούν για λίγη ώρα και 67% των Ελλήνων αλλάζουν οδηγό κατά τη διάρκεια της διαδρομής (συγκριτικά με 70% των Ευρωπαίων). 

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Δίπλωμα Οδήγησης στα 17, στα 16, στα 15 ή, πως πετάμε την μπάλα στην εξέδρα..!

Οδηγητική Επάρκεια και  Δίπλωμα Οδήγησης  στα 17, στα 16, στα 15 ή με άλλα λόγια, πως πετάμε την μπάλα στην εξέδρα..!
Την αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος της “σφαγής στους ελληνικούς δρόμους”, προσπαθεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση, με την ίδια λογική που αντιμετώπισαν μέχρι τώρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις την κοινωνία της κυκλοφορίας.
Δηλαδή με μέτρα που δεν κοστίζουν τίποτα, δεν ακουμπάνε επ’ ουδενί το κεφαλαιώδες πρόβλημα της ανασφάλειας στους δρόμους, κάνουν όμως θόρυβο!
Η απόλυτη έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και οδηγητικής κουλτούρας του μέσου Έλληνα οδηγού, ποδηλάτη και πεζού, ως κυρίαρχη αιτία για το καθημερινό αιματηρό αποτέλεσμα, παραμένει κενό γράμμα.
Μια κοινωνία και ένα σύστημα που παράγει 5 νεκρούς και 80 τραυματίες κάθε μέρα, θα βρει την λύση, σε αυτό που του λείπει… Να θεσμοθετήσει δηλαδή δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου στα 17 χρόνια! Σας υπενθυμίζω ότι δίπλωμα μοτοποδηλάτου και τώρα ΑΜ χορηγείται ήδη από τα 16!
Η ανακοίνωση είχε και συνέχεια, ο 17χρονος θα πρέπει να συνοδεύεται από ενήλικο(;)
Και εδώ έρχεται το εύλογο ερώτημα: Ποιοι είναι αυτοί οι “ενήλικοι” που θα παρίστανται σε μια συνοδευτική οδήγηση;
Παρακολουθήστε τους οδηγούς γύρω σας: Με ποια νοοτροπία και ποια παιδεία μπορούν να αποτελέσουν κατάλληλους συνοδούς για τους εφήβους στα πρώτα τους οδηγητικά βήματα;
Παρατηρούμε στην καθημερινότητα μας γονείς και κηδεμόνες όλων των ηλικιών και φύλων να μεταφέρουν τα παιδιά τους από και προς το σπίτι, το σχολείο ή το φροντιστήριο. Εσείς θα τους εμπιστευόσασταν να μεταφέρουν τα δικά σας παιδιά; Εμείς, πολλούς από αυτούς, όχι.
Ας δούμε όμως κατάματα την πραγματικότητα:
Στην σημερινή κοινωνία της κυκλοφορίας συνυπάρχουν 4 γενιές οδηγών. Οι τρείς ούτε με τις ποιο αισιόδοξες στατιστικές δεν προσιδιάζουν γνώσεις και χαρακτηριστικά για ασφαλή κυκλοφορία, αλλά δεν ασχολείται κανείς.
Κόντρα στα δεδομένα και την κοινή πρακτική, πολλοί Εκπαιδευτές Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής, προσπαθούμε για την 4η γενιά των οδηγών, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δηλαδή. Παλεύουμε να την εξοπλίσουμε με τέτοιες γνώσεις και νοοτροπία, ώστε να λειτουργήσει λυτρωτικά μέσα στην κοινωνία της κυκλοφορίας, συμπαρασέρνοντας με την οδηγητική τους συμπεριφορά και τις προηγούμενες γενιές σε μια ορθολογικότερη χρήση του οχήματος και στην αλληλεγγύη που είναι σήμερα ζητούμενο στην κοινωνία της κυκλοφορίας. Ζητάμε απεγνωσμένα βοήθεια από την πολιτεία και εισπράττουμε την πλήρη αδιαφορία και πολλές φορές εχθρικότητα.
Τολμήστε λοιπόν! Η λύση ξεκινάει από ένα λευκό φύλλο χαρτί που ως επικεφαλίδα έχει:Εκπαίδευση – Αξιολόγηση – Δια βίου κατάρτιση. Μπορείτε;
Σε πείσμα όλων αυτών που προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν, εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα ουσιαστικά. Για την κατάργηση του διάτρητου και απαρχαιωμένου συστήματος εκπαίδευσης και αξιολόγησης των οδηγών και την δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος παραγωγής χρηστών των οδοστρωμάτων, εκπαιδεύοντας τα παιδιά κάθε ηλικίας ως μοναδικούς χρήστες για ένα απαιτητικό και επικίνδυνο περιβάλλον.
Άρης Ζωγράφος


Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Περί Εξετάσεων. 10 Ερωτήσεις και κάποιες απαντήσεις.

Ήρθε ο καιρός να βάλουμε το δάκτυλο επί τον τύπων των ήλων και να απαντήσουμε στα εξής:
  • Γιατί γίνονται εξετάσεις;
  • Αποτελούν οι εξετάσεις προϋπόθεση για όποια αντικειμενική και  αξιόπιστη αξιολόγηση;
  • Πότε είναι παιδαγωγικά αποδεκτές (ως χρήσιμες ή ευεργετικές) οι εξετάσεις;
  • Πώς είναι παιδαγωγικά σωστό και κοινωνικά δίκαιο να γίνονται εξετάσεις;
  • Ποιοι πιστοποιούνται να είναι εξεταστές και με ποιες διαδικασίες;
  • Γιατί έχουμε τόση σύγχυση και ίσως νιώθουμε αποστροφή για ένα τόσο αναγκαίο και χρήσιμο(…) από παιδαγωγική και κοινωνική άποψη θεσμό;
  • Πόσο μας κοστίζει αυτή  η σύγχυση;  Γιατί συντηρείται;
  • Σε τι οφείλεται και ποιος τροφοδοτεί την σύγχυση;
Ο όρος εξετάσεις μπορεί να αναφέρεται σε ποικίλες δραστηριότητες ή καταστάσεις των ανθρώπων και το αποτέλεσμα των εξετάσεων ενδέχεται να ενδιαφέρει άμεσα ή έμμεσα τους εξεταζόμενους, τους εξεταστές ή όλη την κοινωνία, που παραγγέλλει τις εξετάσεις γεύεται τα αποτελέσματα και πληρώνει το λογαριασμό.
Και εφόσον δώσουμε τις όποιες απαντήσεις, ας αναλογιστούμε, τι εξυπηρετεί το υπάρχον σύστημα εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών..(;)

Απόσπασμα από την παρέμβαση του Άρη Ζωγράφου, στην δημόσια διαβούλευση του ΥΠΜΕ για τις Άδειες Οδήγησης