Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

e-Drive Academy

Ανάπτυξη και Λειτουργία Ηλεκτρονικής Ακαδημίας Οδήγησης – “e-Drive Academy”


Συνοπτική Περιγραφή Αντικειμένου του Έργου:
Η χώρα μας συνεχίζει και σήμερα να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα ανά κάτοικο. 
Με βάση τις μελέτες των αρμοδίων οργάνων η σημαντικότερη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων είναι η έλλειψη οδικής και κυκλοφοριακής παιδείας. 
Η Ευρωπαϊκή εμπειρία αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει δείξει ότι αυτή η συνείδηση μπορεί να αποκτηθεί μόνο με κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση τόσο για τους ενήλικες όσο και για άτομα μικρής ηλικίας.
Η γενικότερη αυτή έλλειψη κυκλοφοριακής παιδείας στη χώρα μας είναι δυνατόν να καλυφθεί μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής / υπηρεσίας η οποία θα αναφέρεται σε χρήστες κάθε ηλικίας δεδομένου ότι είναι απαραίτητη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο παρελθόν δεν έτυχαν κάποιας ουσιαστικής σχετικής εκπαίδευσης.
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός συνεχώς εξελισσόμενου κόμβου ευθύνης του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΥΠΜΕΔΙ), μέσα από τον οποίο θα παρέχεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, προσαρμοσμένο έτσι ώστε να απευθύνεται σε κάθε ηλικία. 
Ειδικότερα το πρόγραμμα θα ξεκινάει από τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα, θα στοχεύει στη πρόωρη και μεθοδική απόκτηση γνώσεων οδικής συμπεριφοράς, εκκολάπτοντας σταδιακά την συνείδηση περί ασφαλούς και οικολογικής οδήγησης και διέλευσης και θα εκτείνεται στην εκπαίδευση όλων των τύπων οδηγών, σε συμφωνία και στα πλαίσια της τρέχουσας εκπαίδευσης από τις σχολές οδήγησης. Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικά προγράμματα θα προορίζονται για νέους, ηλικιωμένους και επαγγελματίες οδηγούς καθώς και οδηγούς με αναπηρία, έτσι ώστε να αποκρίνεται σε όλες τις πιθανές πληθυσμιακές κατηγορίες. 
Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται η παροχή εκπαιδευτικού πακέτου σε εκπαιδευτές οδήγησης καθώς και υποστήριξη των δασκάλων και καθηγητών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα) με ανάλογους εκπαιδευτικούς οδηγούς.
Επιδίωξη του έργου είναι ο πολίτης να αποκομίσει τις απαραίτητες γνώσεις για να διαμορφώσει αφενός ασφαλή και οικολογική οδική συνείδηση και αφετέρου συνεπή μετουσίωση αυτής στην οδηγική του εκπαίδευση και συμπεριφορά ως έμπειρος οδηγός. Επίσης, να εφοδιάσει τους φορείς της εκπαίδευσης (δασκάλους και καθηγητές σχολείων και εκπαιδευτές οδήγησης) με το απαιτούμενο υποστηρικτικό υλικό διδασκαλίας προκειμένου να διασφαλίσει την όσο το δυνατό πιο έγκυρη και αποτελεσματική μεταλαμπάδευση γνώσης. 
Η εκπαίδευση των μελλοντικών/υφιστάμενων οδηγών θα πρέπει να καλύπτει όλα τα επιμέρους ζητήματα, όπως νομοθεσία, τρέχουσες και καινοτόμες τεχνολογίες, οικολογική οδήγηση, οδηγική συμπεριφορά και συνείδηση, χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κλπ., ενώ αυτή των εκπαιδευτών οδήγησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση πάνω σε τεχνικές οδήγησης, τεχνικές διδασκαλίας, ειδικές ομάδες ατόμων, εκπαιδευτικό εξοπλισμό, κλπ.
Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα υλοποιηθεί το παρόν έργο που θα διαμορφώσει ένα πλέγμα εφαρμογών παρέχοντας υπηρεσίες ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (e-learning), χρησιμοποιώντας καινοτόμες διαδραστικές τεχνολογίες οδηγικής προσομοίωσης μέσω του διαδικτύου. 
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες μεθόδους εκπαιδευτικής αλληλεπίδρασης (πολυμέσα, τεχνολογίες εικονικής προσομοίωσης και αλληλεπίδρασης, κλπ.), θα προσωποποιεί την μετάδοση γνώσης ανάλογα με την ηλικία και επομένως το γνωστικό και αντιληπτικό επίπεδο του εκπαιδευόμενου, θα παρέχει ένα ποιοτικό διαδραστικό περιεχόμενο (e-content) υψηλών προδιαγραφών.
Επιδίωξη του έργου είναι μέσω ειδικών αλληλεπιδραστικών υπηρεσιών εκπαιδευτικού και παράλληλα ψυχαγωγικού χαρακτήρα να προσελκύσει αφενός τις μικρές ηλικίες στις οποίες πρωταρχικώς απευθύνεται, και αφετέρου να αποτελέσει κόμβο διαρκούς ενημέρωσης για το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού (του χρήστη της οδού, του οδηγού και του εκπαιδευτή οδηγού), προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση ώριμης οδικής κουλτούρας και ασφαλούς μετακίνησης.
Αναπόσπαστο μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων (κάθε τύπου) στο περιεχόμενο της αντίστοιχης εκπαίδευσης κάνοντας και εδώ χρήση των συγχρόνων μεθόδων εκπαιδευτικής αλληλεπίδρασης. 
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (e-learning) θα πρέπει να συνοδεύονται από εγχειρίδια μελέτης και εγχειρίδια χρήσης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή καθώς και από εγχειρίδια/οδηγούς διδασκαλίας και ενημέρωσης για δασκάλους.


.........................................................................................

Αναθέτουσα Αρχή
«Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» (ΚτΠ Α.Ε.)
Τίτλος Έργου
Ανάπτυξη και Λειτουργία Ηλεκτρονικής Ακαδημίας Οδήγησης – “e-Drive Academy”
Φορέας Έργου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Τόπος Παράδοσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Είδος Σύμβασης
Ταξινόμηση κατά CPV 72.22.23.00-0 Υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών
Είδος Διαδικασίας
Ανοικτός Διεθνής Διαγωνισμός
Προυπολογισμός (Χωρίς ΦΠΑ)
485.772,36 €
Προυπολογισμός (Με ΦΠΑ)
597.500,00 €
Ημερομηνία Δημοσίευσης
30/01/2012
Ημερομηνία Λήξης
13/02/2012
Αποστολή Παρατηρήσεων
Αρχείο Διαβούλευσης
Τόπος Παρουσίασης
Η έδρα της ΚτΠ Α.Ε.
Πηγή Χρηματοδότησης
ΕΣΠΑ Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση"
Ημερομηνία Παρουσίασης
09/02/2012 και ώρα 11:00

2 σχόλια:

  1. Σκοπός του έργου είναι ένα δημιουργήσει ένα συνεχώς εξελισσόμενο κόμβο, που θα λειτουργήσει είτε στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΥΠΜΕΔΙ) είτε σε άλλο κατάλληλο υπολογιστικό κέντρο, μέσα από τον οποίο θα παρέχεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, προσαρμοσμένο έτσι ώστε να απευθύνεται σε κάθε ηλικία. Το πρόγραμμα θα στοχεύει στη μεθοδική απόκτηση γνώσεων οδικής συμπεριφοράς, εκκολάπτοντας σταδιακά την συνείδηση περί ασφαλούς και οικολογικής οδήγησης και διέλευσης. Επιδίωξη του έργου είναι ο πολίτης / υφιστάμενος ή δυνητικός οδηγός να αποκομίσει τις απαραίτητες γνώσεις για να διαμορφώσει ασφαλή και οικολογική οδική συνείδηση αλλά και να ευαισθητοποιηθεί και να συνειδητοποιήσει την ανάγκη αλλαγής της οδικής συμπεριφοράς.
    Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα υλοποιηθεί ένα έργο που θα διαμορφώσει ένα συνεργατικό πλέγμα εφαρμογών παρέχοντας υπηρεσίες ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (e-learning), χρησιμοποιώντας καινοτόμες διαδραστικές τεχνολογίες οδηγικής προσομοίωσης μέσω του διαδικτύου.
    Το παρόν έργο πρόκειται να καλύψει το παραπάνω κενό οδικής και κυκλοφοριακής παιδείας με την ανάπτυξη μιας ψηφιακής, διαδικτυακής, διαδραστικής πύλης, μέσα από την οποία θα παρέχονται υπηρεσίες εκπαίδευσης, πληροφόρησης και προσομοίωσης. Οι εν λόγω υπηρεσίες θα είναι παράλληλα ψυχαγωγικές ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον των πολιτών και θα είναι σχεδιασμένες κατάλληλα για διάφορες ηλικίες χρηστών. Στόχος είναι να συμβάλλει στην αλλαγή της συνείδησης όσο είναι δυνατόν περισσοτέρων πολιτών κάθε ηλικίας.
    Τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από την υλοποίηση και τη λειτουργία του έργου συνοψίζονται:
     Στη σταθερή αλλαγή της κυκλοφοριακής συνείδησης των πολιτών.
     Στη μείωση των ατυχημάτων.
     Στην οικολογική συμπεριφορά στην οδήγηση και στις μετακινήσεις.
     Στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος με τη μείωση της κυκλοφορίας και των εκπομπών ρύπων.
     Στην εξοικονόμηση ενέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στόχοι και Έκταση του Έργου
    Οι βασικοί στόχοι που επιδιώκονται μέσω της παρόντος έργου είναι:
    - Η ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες μεθόδους εκπαιδευτικής αλληλεπίδρασης.
    - Η παροχή ενός ποιοτικού διαδραστικού περιεχομένου (e-content) υψηλών προδιαγραφών
    - Η σχεδίαση και η μετάδοση της γνώσης ανάλογα με την ηλικία του εκπαιδευομένου.
    - Η δημιουργία διαδικτυακής πύλης μέσω της οποίας θα είναι προσβάσιμες υπηρεσίες με τις οποίες θα επιτυγχάνεται:
    - η προσέλκυση πολιτών από όλες τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται.
    - η συμβολή στη διαμόρφωση ώριμης οδικής κουλτούρας και ασφαλούς μετακίνησης και
    - θα αποτελεί κόμβο διαρκούς ενημέρωσης για το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή