Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

552/88... Ξεκίνησαν οι διευκρινήσεις και οι αλλαγές



Ξεκίνησαν οι διευκρινήσεις, οι αλλαγές και οι Παρατηρήσεις επί της Υπουργικής Απόφασης 552/88/4.1.2013 (Β’ 4) "Εκπαίδευση και Εξέταση υποψηφίων οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων"

Αθήνα, 18 /1/2013 Αριθμ. Πρωτ.: Α3/165/251

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις επί της Υπουργικής Απόφασης 552/88/4.1.2013 (Β’ 4) «Εκπαίδευση και
Εξέταση υποψηφίων οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων»
Σας ενημερώνουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. Β΄4/7.1.2013 δημοσιεύθηκε η Απόφαση 552/88/4.1.2013
του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Εκπαίδευση και Εξέταση υποψηφίων οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων».
Ενόψει εφαρμογής των νέων διαδικασιών θεωρητικής εξέτασης και δοκιμασίας προσόντων
και συμπεριφοράς, που εισήχθησαν με την ως άνω απόφαση, μετά από σχετικά ερωτήματα και
παρατηρήσεις, θέτουμε υπόψη σας για την άμεση ενημέρωση εκ μέρους σας όλων των
υπαλλήλων που υπηρετούν στις υπηρεσίες σας, τις παρακάτω διευκρινίσεις:

1. Η καταλληλότητα των εκπαιδευτικών οχημάτων και οι προδιαγραφές που αυτά πρέπει να πληρούν, όπως ορίζει το άρθρο 14 «Προδιαγραφές Εκπαιδευτικών Οχημάτων» (σελ. 22 ΦΕΚ), αποδεικνύονται αποκλειστικά και μόνο από το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ή από το Δελτίο Καταλληλότητας, με τα οποία θα πρέπει κάθε εκπαιδευτικό όχημα να είναι εφοδιασμένο. Η καταλληλότητα πιστοποιείται από τα ΚΤΕΟ εκτός των οχημάτων της κατηγορίας ΑΜ για τα οποία η καταλληλότητα πιστοποιείται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

2. Κατά τη δοκιμασία «Κίνηση με αποφυγή εμποδίου» της Ομάδας Α «Προετοιμασία Οχήματος, Ειδικές Δοκιμασίες» του παραρτήματος I «Πρακτική Εξέταση Υποψηφίων Οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, Α1, Α2, Α» (σελ. 24 ΦΕΚ) επιτρέπεται δεύτερη προσπάθεια και ως εκ τούτου η διαδικασία επαναλαμβάνεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης προσπάθειας, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ο απαιτούμενος χρόνος και δεν υπάρχει απόρριψη για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

3. Ομοίως κατά τη δοκιμασία «Πέδηση εκτάκτου ανάγκης» της Ομάδας Α «Προετοιμασία
Οχήματος, Ειδικές Δοκιμασίες» του παραρτήματος I «Πρακτική Εξέταση Υποψηφίων Οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, Α1, Α2, Α» (σελ. 24 - 25 ΦΕΚ) επιτρέπεται δεύτερη προσπάθεια και ως εκ τούτου η διαδικασία επαναλαμβάνεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης προσπάθειας, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ο απαιτούμενος χρόνος και δεν υπάρχει απόρριψη για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

4. Κατά τη δοκιμασία «Πέδηση εκτάκτου ανάγκης» της Ομάδας Α «Προετοιμασία Οχήματος,
Ειδικές Δοκιμασίες» του παραρτήματος I «Πρακτική Εξέταση Υποψηφίων Οδηγών για την
απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, Α1, Α2, Α» (σελ. 24 – 25 ΦΕΚ) η ακινητοποίηση του δικύκλου πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των 18 ή των 15 μέτρων για τις κατηγορίες Α1 και Α2 και Α αντίστοιχα.

5. Από τη διατύπωση της δοκιμασίας «Στάθμευση δεξιά ή αριστερά» της Ομάδας Α «Προετοιμασία Οχήματος, Ειδικές Διαδικασίες» του παραρτήματος II «Πρακτική Εξέταση Υποψηφίων Οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE» (σελ. 30 ΦΕΚ) δεν λαμβάνεται υπόψη το εδάφιο: «Κατά την πραγματοποίηση του ελιγμού της οπισθοπορείας με συρμό ή αρθρωτό όχημα, επιτρέπεται ο έλεγχος της θέσης του οχήματος μέσα από το παράθυρο της καμπίνας οδήγησης, μόνο κατά τη διάρκεια των δύο επιτρεπόμενων στάσεων του οχήματος».
6. Λόγος απόρριψης κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας «Στάθμευση δεξιά ή αριστερά» της Ομάδας Α
«Προετοιμασία Οχήματος, Ειδικές Διαδικασίες» του παραρτήματος II «Πρακτική Εξέταση
Υποψηφίων Οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE» (σελ. 30 – 31 ΦΕΚ) είναι η απομάκρυνση από το πεζοδρόμιο του τροχού έστω και του ενός άξονα, σε απόσταση μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη για την κάθε κατηγορία οχήματος.

7. Μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων των Δελτίων Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων
Οδηγών (Δ.Ε.Ε.) που κάθε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών διαθέτει, θα γίνεται χρήση, κατά τη διενέργεια των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, της εμπρόσθιας όψης των ήδη υπαρχόντων Δ.Ε.Ε., συμπληρωμένων με τα στοιχεία που η νέα απόφαση 552/88/4.1.2013 θέτει ως απαιτούμενα, ενώ στην οπίσθια όψη θα επικολλάται ή θα συρράπτεται φωτοαντίγραφο της οπίσθιας όψης των Μνημονίων Δοκιμασιών Προσόντων και Συμπεριφοράς, Τμήμα III, όπως αυτά ορίζονται στην εν λόγω απόφαση (σελ. 46 και 48 ΦΕΚ ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος).

8. Εάν υποψήφιος οδηγός έχει εκδώσει Δελτίο Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών (Δ.Ε.Ε.) για τις κατηγορίες Α σταδιακή και Α και δεν έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, οφείλει να αιτηθεί για νέα κατηγορία, ανάλογα με την ηλικία του και να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του π.δ. 51/2012 (Α’ 101) και της Υπουργικής Απόφασης 552/88/4.1.2013.

9. Υποψήφιοι όλων των κατηγοριών οχημάτων που έχουν μεν λάβει μέρος, έως και την 18/1/2013, στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, έχουν όμως αποτύχει σε αυτή,
επαναπρογραμματίζονται για νέα εξέταση, εφόσον η πρακτική εκπαίδευσή τους πληροί τις
προϋποθέσεις της νέας απόφασης 552/88/4.1.2013 (π.χ. ώρες εκπαίδευσης). Σε κάθε άλλη
περίπτωση και από την 19/1/2013 απαιτείται η πραγματοποίηση του ελάχιστου αριθμού ωρών πρακτικής εκπαίδευσης ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος και σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 552/88/4.1.2013.

10. Τα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕ.ΘΕ.Ε.Υ.Ο.) και οι Σχολές Οδηγών υποχρεούνται να τηρούν τα βιβλία που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 9 του π.δ. 208/2002 (Α’ 194) ως έχουν έως σήμερα μέχρι εξαντλήσεως των καταγραφών τους. 
Σε περίπτωση αντικατάστασής τους υποχρεούνται να τα θεωρήσουν στις οικείες Υπηρεσίες
Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος της λειτουργίας των ΚΕ.ΘΕ.Ε.Υ.Ο. και των Σχολών Οδηγών από τα αρμόδια όργανα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Οι διατάξεις του νόμου 4093/2012 (Α’222) του Υπουργείου Οικονομικών που επιφέρει τροποποιήσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων δεν επηρεάζει την υποχρέωση τήρησης των εν λόγω βιβλίων από τους υπόχρεους προς αυτό.

11. Αναφορικά με τις προδιαγραφές των εκπαιδευτικών μοτοσικλετών του π.δ. 51/2012 (Α’ 101), όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά και στον συνημμένο Πίνακα 1 «Τεχνικές απαιτήσεις εκπαιδευτικών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων» γίνεται στον κυβισμό τους αποδεκτή ανοχή της τάξης του ενός κυβικού (πχ. για την Α2 κατηγορία γίνονται αποδεκτά αναφορικά με τον κυβισμό τους τα 399 cm3 αντί των 400 cm3).

12. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμασιών της Ομάδας Α «Προετοιμασία Οχήματος, Ειδικές
Δοκιμασίες» του παραρτήματος I «Πρακτική Εξέταση Υποψηφίων Οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, Α1, Α2, Α» (σελ. 23 - 25 ΦΕΚ) η ανατροπή του οχήματος θεωρείται λόγος απόρριψης και σημειώνεται στο Σημείο Α1 του Μνημονίου (σελ. 46 ΦΕΚ). Σε περίπτωση που η ανατροπή του οχήματος σημειωθεί κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας της πορείας θεωρείται πρόκληση ατυχήματος και σημειώνεται στο σημείο Β4 του Μνημονίου.

13. Η ικανότητα του υποψηφίου οδηγού που η κάθε Σχολή Οδηγών οφείλει να βεβαιώνει με υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 7 της απόφασης 552/88/4.1.2013, αναφέρεται στην επάρκεια του υποψηφίου οδηγού για συμμετοχή στις εξετάσεις.

14. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί, είτε αρχικά είτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η μη λειτουργία της ηχητικής προειδοποίησης, εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 7 της απόφασης 552/88/4.1.2013 (σελ. 15 – 16 ΦΕΚ). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η έλλειψη του προβλεπόμενου εξοπλισμού (πχ. προσκέφαλα, ενδεικτική λυχνία, βομβητής κλπ) σύμφωνα με τον οποίο το όχημα χαρακτηρίστηκε ως κατάλληλο για εκπαιδευτικό εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 7 της απόφασης 552/88/4.1.2013 (σελ.15 ΦΕΚ).

15. Ο κάθε εξεταστής για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α οφείλει, κατά τον αρχικό έλεγχο, να ελέγξει εάν ο υποψήφιος οδηγός φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 10 της απόφασης 552/88/4.1.2013 (σελ. 19 ΦΕΚ). Ειδικά για τις κατηγορίες Α1, Α2, Α ο εξεταστής οφείλει να διενεργήσει οπτικό έλεγχο (εξωτερικά) στο ρουχισμό που φέρει ο υποψήφιος και συγκεκριμένα εάν φέρει προστατευτικά στους αγκώνες, στους ώμους, στα γόνατα και στους βραχίονες.

16. Από την 19/01/2013 και έως την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της παραγράφου 4 του άρθρου 95 του ν.4070/2012 (Α’ 82) περί του καθορισμού του είδους των εξετάσεων και των αντίστοιχων πιστοποιητικών αναφορικά με τη χορήγηση ή ανανέωση της ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου (ΤΑΞΙ και ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΙΣΘiΣΗΣ), οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίζουν τα ιατρικά πιστοποιητικά όπως αυτά απαιτούνταν για την καταχώρηση του κωδικού «113» στην άδεια οδήγησης, ήτοι εξέταση για ΟΜΑΔΑ 2 από την αρμόδια πρωτοβάθμια επιτροπή (παθολόγος και οφθαλμίατρος) χωρίς, ωστόσο, να εισάγεται ο κωδικός «113» στις άδειες οδήγησης.

17. Συνημμένα δίνονται ενδεικτικές αναλυτικές καταστάσεις που συνοδεύουν την υπεύθυνη δήλωση της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της απόφασης 552/88/4.1.2013 (σελ. 12 ΦΕΚ). Αντίστοιχες αναλυτικές καταστάσεις θα συνοδεύουν και τις υπεύθυνες δηλώσεις (χωρίς το περιεχόμενο της εκπαίδευσης) της παραγράφου 3 του άρθρου 7 της απόφασης 552/88/4.1.2013 (σελ. 15 ΦΕΚ).

18. Τέλος αποστέλλονται συνημμένα τα παρακάτω:

α. Πίνακας 1 – Τεχνικές απαιτήσεις εκπαιδευτικών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων
β. Σχέδιο 1 – Απεικόνιση χώρου δοκιμασίας κίνησης με αποφυγή εμποδίου και
γ. Σχέδιο 2 – Απεικόνιση χώρου πέδησης εκτάκτου ανάγκης.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ



Εκπαιδευτικές Μοτοσικλέτες


Ενδεικτικές αναλυτικές καταστάσεις που συνοδεύουν την υπεύθυνη δήλωση της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της απόφασης 552/88/4.1.2013 (σελ. 12 ΦΕΚ). Αντίστοιχες αναλυτικές καταστάσεις θα συνοδεύουν και τις υπεύθυνες δηλώσεις (χωρίς το περιεχόμενο της εκπαίδευσης) της παραγράφου 3 του άρθρου 7 της απόφασης 552/88/4.1.2013 (σελ. 15 ΦΕΚ).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου