Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

MicroMobility. Μικρό-Κινητικότητα και προσδοκίες..!

Είμαστε σε θέση σήμερα να απαντήσουμε αν η Μίκρο-Κινητικότητα θα έχει τα Μάκρο-Αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε για την Κοινωνία της Κυκλοφορίας (ΚτΚ) και τον πλανήτη μας ο οποίος, έχει ήδη, εξαντλήσει όλες του τις ανοχές; Πως διαχειριζόμαστε εγγενείς αδυναμίες,  αντιδράσεις και ερωτηματικά;

Είναι πλέον φανερό ότι η ανάγκη αλλαγής των συνηθειών μετακίνησης είναι κοινός τόπος. Μαζί με την όλο αυξανόμενη πεζή μετακίνηση, τα σύγχρονα ΜΜΜ, το ποδήλατο και η μικρο-κινητικότητα, προστίθενται σε αυτό που αποκαλούμε “ώριμο τέκνο της ανάγκης” της σύγχρονης μετακίνησης!
Ωστόσο ας δούμε τον χώρο όπου διαδραματίζονται όλα αυτά: Αυτοκινητοκεντρικές πόλεις, ανύπαρκτες υποδομές, ανεπαρκής για τις νέες προσεγγίσεις Κ.Ο.Κ., γκρίζες διατάξεις συνύπαρξης, μηδενική έως ελάχιστη κουλτούρα σύγχρονης βιώσιμης κινητικότητας…
Η μικρο-κινητικότητα θεωρούμε ότι μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο, τηρουμένων των αναλογιών,  στην επίλυση ορισμένων προκλήσεων που προκύπτουν σε  τρεις τουλάχιστον τομείς:
  • περιβαλλοντικές ανησυχίες
  • απελευθέρωση δημόσιου χώρου και
  • εξοικονόμηση χρόνου
Η προσωπική μετακίνηση αυτής της μορφής, είναι σίγουρο ότι  θα μεταμορφώσει τον τρόπο αλλά και τον χώρο στον οποίο κινούμαστε. Στην ουσία είναι  ένα στοίχημα για όλους μας! Μια εξίσωση διεπιστημονικής προσέγγισης για ανθρωπολόγους, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους, εκπαιδευτές κινητικότητας, μελετητές συμπεριφοράς κ.ο.κ.
Όμως, όπως έχουμε ξανά αναφέρει (βλ. ποδηλάτες στο οδόστρωμα ):

“Κάθε πολιτισμός ξεκινάει με την αυταρχία μιας πίστης και τελειώνει με την αναρχία μιας λογικής..!”

Έτσι:
-Καλωσορίζουμε κάθε μορφή κινητικότητας η οποία προσφέρει στην πολυχρωμία, στην ομορφιά και την συνύπαρξη στον δρόμο..!
-Καλωσορίζουμε οτιδήποτε προσφέρει στην εξοικονόμηση χώρου και την μείωση της ρύπανσης
-Καλωσορίζουμε λογικές που προσφέρουν στην ευεξία και την ανακούφιση και είναι απέναντι σε στερεότυπα και λογικές του περασμένου αιώνα..!
-Αφουγκραζόμαστε τις όποιες ανησυχίες,
-Συμπράττουμε με όλη την επιστημονική κοινότητα σε λύσεις μικρο-κινητικότητας, και όχι μόνο,  οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της ΚτΚ, να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών μεταξύ των μέσων μαζικής μεταφοράς για εκατομμύρια μετακινούμενους, να μειώσουν την  κυκλοφοριακή συμφόρηση, να δώσουν λύσεις στα θέματα στάθμευσης και να αντιμετωπίσουν τα συνεχώς αυξανόμενα  αστικά προβλήματα..! :)
https://zografos.com/nea/micro-mobility/

@ArisZografos
Αθήνα 22.3.2019
...............................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου