Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Νέος Νόμος για τα διπλώματα. Τι αλλάζει | Συνέντευξη στο CNN

Συνέντευξη στο CNN Greece
- Τι έγινε τελικά ψηφίστηκε ο νόμος για τις άδειες οδήγησης; Ποια είναι η θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.) για τον νέο νόμο;

ΑΠ. Ο Νόμος 4599, του σωτηρίου έτους για την Οδική Ασφάλεια, 2019… είναι από χθες το βράδυ γεγονός!  Θέλω να σας μεταφέρω την μεγάλη εικόνα:
- Ένας κλάδος σε αμηχανία, ανησυχία και προβληματισμό!
- Ένας υπουργός που ακούει μεν τους πάντες (και αυτούς που δεν έχουν καμιά σχέση, η εμπειρία με την εκπαίδευση), αλλά νομοθετεί κατά το δοκούν!
- Ένας νόμος του Κράτους, ο οποίος θέλει άλλες 20 τουλάχιστον υπουργικές αποφάσεις για να λειτουργήσει, και ένα καταστροφικό μεταβατικό στάδιο στο οποίο, αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με κείμενες νομοθεσίες χωρίς να γνωρίζει κανείς, τι πρέπει να ακολουθηθεί..!
Εξηγούμαι:
Ένα πολύπαθο νομοσχέδιο πήρε τελικά ΦΕΚ και όλες οι υπηρεσίες μεταφορών και όλος ο κλάδος των εκπαιδευτών, περιμένει τι θα εφαρμόσει!

Ξέρετε… Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, αλλάζει μόνο την διαδικασία των εξετάσεων και όχι όλο το ξεπερασμένο σύστημα: Εκπαίδευσης -  Αξιολόγησης -  Δια βίου μάθησης, όπως πρότεινε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.) οι αλλαγές γίνονται σταδιακά σε μεταβατικές διατάξεις.  Τώρα διανύουμε την πρώτη και έχει πολλά προβλήματα..! :(

- Τι συγκεκριμένα αλλάζει;

ΑΠ. Οι Θεωρητικές εξετάσεις παραμένουν απελπιστικά ίδιες, με τις ίδιες θεματικές ενότητες, τα ίδια λάθη και την ίδια παρωχημένη διαδικασία.
Οι πρακτικές εξετάσεις στην τελική τους φάση πραγματοποιούνται από έναν εξεταστή και χωρίζονται πλέον σε δύο στάδια,
1ο στάδιο Ελιγμοί (Παρκάρισμα. Γωνία. Αναστροφή)
2ο στάδιο Πορεία (Οδήγηση στο αστικό ιστό)
Αν απορριφθεί ο μαθητής στο 2ο στάδιο, επαναλαμβάνει στην επαναληπτική εξέταση και τα δύο στάδια
Επίσης θεσπίζεται η εποπτεία και η αξιολόγηση εξεταστών και εκπαιδευτών.  Στην ουσία δηλαδή μια μορφής VAR, για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρική διάλεκτο, η οποία θα αξιολογεί το καταγεγραμμένο υλικό της εξέτασης σε περίπτωση καταγγελίας…

- Και ποιες είναι οι ενστάσεις σας;

ΑΠ. Μέχρι εδώ ας πούμε καλά, είναι μια έστω και μικρή αναβάθμιση!  Ωστόσο ο νόμος στις μεταβατικές διατάξεις ορίζει και τα παρακάτω:
  1. Ορίζει παριστάμενο εκπαιδευτή, ο οποίος δεν έχει σχέση εργασίας με την σχολή που εξετάζει (αρά οι εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διότι η σε ισχύ απόφαση των εξετάσεων, η υ.α. 50984/2013, απαιτεί σχέση εργασίας του παρισταμένου εκπαιδευτή με την σχολή που εξετάζει) Παράλληλα χωρίζει την Ελλάδα στα δύο, στην Νησιωτική, που δεν θα ισχύει η παραπάνω διάταξη, και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, καταλαβαίνεται λοιπόν ότι η ισονομία, πάει περίπατο..!
  2. Δεν διευκρινίζει το ασφαλιστικό προϊόν κάλυψης για τον υποψήφιο οδηγό, ο οποίος εξετάζεται, και για το οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες διατείνονται ότι δεν υπάρχει.
  3. Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες διότι το σύστημα (ΑΤΛΑΣ) δεν έχει τροποποιηθεί ώστε να μπορεί να κληρώνει 1 εξεταστή
  4. Δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος επιλογής των παρισταμένων εκπαιδευτών και δεν έχει οριστεί η αμοιβή τους,
  5. Δεν υπάρχει ακόμη θεσμοθετημένο στο ΥΠΟ το παράβολο των 15 ευρώ που απαιτείται για τον προγραμματισμό των εξετάσεων..!
  6. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, Δημιουργεί και στρατιές ομήρων υποψηφίων οδηγών!
- Ποιους εννοείτε;

ΑΠ. Μα τους μαθητές υποψηφίους οδηγούς, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να αλλάξουν σχολή οδήγησης, αν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους, θεωρούν ότι έκαναν λάθος, ή ότι η σχολή η οποία επέλεξαν δεν προσφέρει αυτά που συμφώνησαν… Και ξέρετε είναι σύνηθες αυτό..! Δεν μπορεί ένας μαθητής που έκανε θεωρητικά σε μια σχολή, να επιλέξει μια άλλη σχολή να κάνει την πρακτική εκπαίδευση και αν το κάνει αυτό, πρέπει να ξανά παρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα
Για μας ως συλλογικότητα, ως Π.Σ.Ε.Ο. Θεωρούμε ότι η εξέταση πρέπει να αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι αξιολόγηση μιας στιγμιαίας επίδοσης!
Ξέρετε σήμερα η αξιολόγηση ενός υποψηφίου οδηγού, είναι η καταγραφή μιας στιγμιαίας σε συνθήκες έντονης συναισθηματικής φόρτισης απόδοσης και τίποτα άλλο. Αν υποθέσουμε ότι ένας μαθητής απορρίφθηκε σήμερα το πρωί, με μια συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή, ο ίδιος μαθητής με τις ίδιες δεξιότητες το απόγευμα με μια άλλη εξεταστική επιτροπή θα είχε επιτύχει..!

- Είναι σωστό αυτό! Τι προτείνετε όμως;

ΑΠ. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι: Η δική μας δουλειά είναι η εκπαίδευση!
ΔΕΝ θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση με τις εξετάσεις..! Ρώτησα ευθέως και τον υπουργό στην βουλή γιατί μας εμπλέκετε; ΔΕΝ μου απάντησε!  Μάλιστα συνέχισα την ερώτησή μου ρητορικά λέγοντας ότι μας θέλετε για δύο λόγους:
- Διότι δεν είστε σε θέση να τις πραγματοποιήσετε, με όλα αυτά τα οποία έχετε θέσει ως προαπαιτούμενα και
- Μας θέλετε ως άλλοθι, σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία της διαδικασίας των εξετάσεων
Δείτε. Μας θεωρούν υποχρεωμένους να είμαστε άμισθοι υπάλληλοι του ΥΠΜΕ και των περιφερειών! :(
Όμως για μας οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν προσφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία και όχι τιμωρία η μέσο διαφθοράς και έχουμε προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο στο ΥΠΜΕ που περιλαμβάνει ολιστικές παρεμβάσεις με βασικό ορίζοντα το Δίπλωμα Κινητικότητας το οποίο θεωρούμε ως το μέλλον της Κοινωνίας της Κυκλοφορίας (ΚτΚ)..!
CNN x250




5.3.2019 | Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Αναστασία Κιτσικώστα
Συνέντευξη:  https://bit.ly/2CbSxba
…………………………………………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου