Τρίτη 24 Μαΐου 2011

112

112: Ο νέος ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης
Είναι ο μόνος αριθμός έκτακτης ανάγκης που ισχύει σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 είναι ένας αριθμός πού πρέπει να θυμάστε σε όποια χώρα της ΕΕ κι αν ταξιδεύετε. Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους Ευρωπαίους σε περίπτωση που χρειαστούν ασθενοφόρο, πυροσβεστική ή την αρωγή της αστυνομίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ .
Στις κλήσεις απαντά εξειδικευμένο προσωπικό και αποστέλλει βοήθεια όπου χρειαστεί εντοπίζοντας τη γεωγραφική θέση του καλούντος. Η κλήση είναι δυνατή χωρίς χρέωση από τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αγνοούν την ύπαρξή του. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ, σε ποσοστό περίπου 26%, μπορούσαν να αναγνωρίσουν αμέσως το 112 ως τον αριθμό κλήσης της αστυνομίας, της πυροσβεστικής ή των ασθενοφόρων οπουδήποτε στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, που καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην διευρυμένη ΕΕ σε ότι αφορά τη γνώση και ενημέρωση για την υπηρεσία, το ποσοστό των πολιτών που γνωρίζουν τον αριθμό είναι μόλις 6%.
Οι περισσότερες χώρες αναφέρουν πως έχουν λάβει μέτρα για την προβολή της υπηρεσίας ωστόσο οι πολίτες δεν είναι όπως φαίνεται επαρκώς ενημερωμένοι. Ήδη πάντως από τον Ιούλιο του 2009, όσοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα σε άλλη χώρα της ΕΕ, λαμβάνουν μήνυμα SMS με πληροφορίες για το 112. Η ενημέρωση των ταξιδιωτών είναι υποχρεωτική στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους διεθνείς σταθμούς λεωφορείων.
Επιπλέον, το 112 χρησιμοποιείται και εκτός ΕΕ, όπως στην Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία ενώ και η Ουκρανία σχεδιάζει επίσης την εισαγωγή του εν λόγω αριθμού.
Το 112 στην Ελλάδα
Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης 112 λειτουργεί και στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Αντικαθιστά τους υπόλοιπους αριθμούς έκτακτης ανάγκης;
Ο αριθμός στη χώρα μας λειτουργεί συμπληρωματικά με τους υπόλοιπους αριθμούς έκτακτης ανάγκης όπως το 100 για την άμεσο δράση ή 191 για την Πυροσβεστική.
Από πού μπορεί κάποιος να καλέσει;
Η κλήση μπορεί να γίνει δίχως χρέωση τόσο από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο όσο και από τηλέφωνα δημοσίας χρήσης, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη.
Αν δεν έχει σήμα;
Σε περίπτωση που το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί ο πολίτης δεν έχει σήμα στην περιοχή που βρίσκεται η κλήση μπορεί να πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι ενεργοποιείται η υπηρεσία εγχώριας περιαγωγής (national roaming). Επίσης η κλήση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και από συσκευή που δεν διαθέτει κάρτα sim.
Η αναμονή στο ακουστικό είναι μεγάλη;
Η αναμονή κατά μέσο όρο είναι 9 δευτερόλεπτα.
Σε ποια γλώσσα γίνεται η συνεννόηση;
Στην περίπτωση που η κλήση πραγματοποιείται από την Ελλάδα το προσωπικό απαντά στην Ελληνική γλώσσα. Ωστόσο η επικοινωνία στη χώρα μας αλλά και σε όλη την ΕΕ είναι δυνατή και στα αγγλικά ή γαλλικά.
Εάν κάποιος δεν γνωρίζει που βρίσκεται;
Η λειτουργία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους χρειαστούν άμεση βοήθεια αλλά δεν γνωρίζουν την ακριβή θέση τους δεδομένου ότι ενεργοποιείται υπηρεσία άμεσου εντοπισμού της τοποθεσίας απ΄όπου καλεί ο πολίτης. Ο εντοπισμός πραγματοποιείται σε περίπου 23 λεπτά.
Δίνονται και γενικές πληροφορίες;
ΜΗΝ καλέιτε το 112 για γενικές πληροφορίες όπως κυκλοφορία καιρός κτλ. Πρόκειται για νούμερο άμεσης και έκτακτης ανάγκης.
Σε περίπτωση λάθους;
Εάν κάνατε λάθος μην το κλείσετε. Απαντήστε στο ακουστικό λέγοντας πως καλέσατε κατά λάθος. Διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εντοπισμού και θα κινητοποιηθεί άσκοπα βοήθεια την οποία ίσως εκείνη τη στιγμή χρειάζονται επειγόντως κάποιοι άλλοι.
Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε ότι είναι ο μόνος αριθμός έκτακτης ανάγκης που ισχύει σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν λοιπόν αντιμετωπίσετε έκτακτη ανάγκη οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή επικράτεια το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ένας αριθμός: 112

Χρήσιμοι σύνδεσμοι και πληροφορίες
Όλες οι πληροφορίες για τη λειτουργία το αριθμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον ιστοτόπο της Επιτροπής για το 112:



...................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου