Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Σικέ παιχνίδια για την αναμόρφωση ενός σάπιου συστήματος

Σικέ παιχνίδια για την αναμόρφωση ενός σάπιου συστήματος που κανείς δεν αποφασίζει να θάψει!

Η ενότητα προς την απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών κινείται και αυτή, όπως όλες οι παραπάνω, στον εξωραϊσμό ενός σάπιου συστήματος.
Είναι κοινός τόπος η άποψη ότι στην Ελλάδα είμαστε εθισμένοι στη γραφειοκρατία, είτε ως εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, είτε ως συναλλασσόμενοι.

Θεωρούμε ότι γραφειοκρατία πρέπει να υπάρχει, είναι για όλους σχεδόν conception και υπάρχουν λόγοι για αυτό. Υπάρχει ελεγχομανία, υπάρχει ευθυνοφοβία που οδηγεί στη γραφειοκρατία, υπάρχει διαφθορά – διότι καλύτερο φυτώριο διαφθοράς από την γραφειοκρατία δύσκολα βρίσκει κανείς –, υπάρχει εξουσία της διοίκησης σε αυτό(!) και αυτά είναι που επιτέλους πρέπει να ξεριζωθούν.

Απ’ ό,τι φαίνεται, για τους συναλλασσόμενους με τις Υπηρεσίες Μεταφορών και τους υπαλλήλους, αυτό αποτελεί θέσφατο. Και μάλιστα στην εποχή του Web 2.0, η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online.

Θεωρώ τις προτάσεις πρωτόγονες!

Σε συνέχεια των αναρτήσεων στην ΕΝΟΤΗΤΑ Ι, προτείνω την εξής διαδικασία που θα απαλλάξει από την ταλαιπωρία τις υπηρεσίες και τους πολίτες:
Να υπάρχει Ενιαίος Κωδικός Υποψηφίου Οδηγού που θα καταγράφεται στην άδεια οδήγησης και θα περιγράφει όλη την διαδικασία χορήγησης – από τις ιατρικές εξετάσεις, την εκπαίδευσή του, τις θεωρητικές και πρακτικές αξιολογήσεις, την παραλαβή του διπλώματος, τις επεκτάσεις, τις αναθεωρήσεις, τις παραβάσεις, τα ατυχήματα. Θα συνδέεται με το ΣΕΣΟ και θα δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για όλα τα στάδια του οδηγού, όπως επίσης και της οδηγητικής του συμπεριφοράς, καθ’ όλη την διάρκεια της οδηγητικής του πορείας.

Προαπαιτούμενα:
  • Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Οδήγησης, σύμφωνα με τα πρότυπα που ανέφερα στην ΕΝΟΤΗΤΑ Ι
  • Πιστοποιημένες Σχολές Οδήγησης
  • Πιστοποιημένα Προγράμματα Σπουδών
  • Πιστοποιημένοι Επιθεωρητές για κάθε επιμέρους διαδικασία.
Η γραφειοκρατία δεν θα υφίσταται πλέον διότι:

  • Τα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά θα τα φυλάσσει ο υποψήφιος στο σπίτι του και θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ζήτηση.
  • Ο κάθε κωδικός στην άδεια οδήγησης θα περιγράφει κάθε τμήμα των παραπάνω διαδικασιών, ενώ θα ελέγχονται, ανά πάσα στιγμή και ζήτηση, όλοι.
  • Δεν χρειάζονται διαδικασίες εξετάσεων μιας και θα γίνονται θεματικά και online μέσα από τον κεντρικό server του Υπουργείου.

Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώνει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, θα εφοδιάζεται με "Δοκιμαστικό Δίπλωμα" το οποίο θα γίνεται κανονικό μετά την παρέλευση τριών ετών, εφόσον θα συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις.

Αποτίμηση, ανά έτος, όλων των κρίκων της αλυσίδας και των επιδόσεών τους.

Αξιολόγηση, ανά έτος, ποιοι κρίκοι θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες και ποιοι όχι. Μέσα σε δυο χρόνια θα έχετε ξεκαθαρίσει την "κόπρο του Αυγείου"!
ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ!
Έστω και δοκιμαστικά… Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!


Με εκτίμηση
Άρης Ζωγράφος
Εκπαιδευτής Οδήγησης – Ερευνητής Π.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου